Rysk Roulette

Rysk roulette har samma princip som fransk roulette, men är hemsk i sin natur. Det handlar nämligen om en revolver och en eller två män som satsar med livet som insats, varav “hjulet” i rysk roulette är revolvertrumman som fylls med ett enda skott. Läs vidare nedan i denna artikel under kategorin “Roulette referenser”.

Rysk Roulette

Rysk roulette är bra mycket mer vådligt än att sitta vid det sedvanliga roulettebordet. Insatsen är ingenting mindre än det egna livet. Principen är dock brutalt nog densamma. Det rullas ett hjul och oddsen är att kula faller ner i skåran.

Rysk Roulette i princip

Rysk roulette har trumman på en revolver som roulettehjul. Trumman laddas med enbart ett skott och sedan snurras trumman. När trumman slutat snurra avfyras ett skott. Det vådliga i det hela är att någons tinning är fokus för revolverpipan. Ibland är tinningen revolvermannens egen, ibland någon annan stackares. I en klassisk revolver finns plats för fem skott vilket ger en 20% risk att dö. I vissa traditionella revolvrar finns plats för 6 skott vilket förbättrar spelarens chans att överleva.

Ryska roulettens historia

Fenomenet med rouletten dök upp i Ryssland allra först. En myt om den ryska rouletten anger att det var bland bourgeoisin som allt startade. De var uttråkade och vissa utvecklade den ryska rouletten för att sätta lite fart på tillvaron. Ibland blev det dock inte så mycket fart, utan mer ond bråd död. Deras variant av rysk roulette gick ut på att två kombattanter utmanade varandra. Först riktade utmanaren revolvern mot motståndarens tinning. Om motståndaren överlevde blev det hans tur att rikta tillbaka.

En annan myt går tillbaka till den ryska armén, där officerarna ville bevisa sin mentala styrka. Det har också förekommit i historien att uttråkade fångvaktare spelat rysk roulette med fångarna som måltavla. De har spelat om huruvida fången skulle klara sig eller inte.

Filmer med rysk roulette

En känd filmer som gjort den ryska rouletten känd över hela världen är Deer Hunter som släpptes år 1978 (se trailer nedan). Men den ryska rouletten var känd i Sverige långt innan, inte minst tack vare filmen Sommarnattens leende som gick på biograferna år 1955. Även i TV-serien Heroes förekommer en episod med rysk roulette.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3Gqit3zVmyc[/youtube]