Spela tryggt

Ansvarsfullt spelande är mer eller mindre en förutsättning för att överhuvudtaget kunna ägna sig åt spelande. Spelar du på ett oansvarigt sätt kan konsekvenserna nämligen bli katastrofala, och du kan bli av med allt från ditt hus och din bil till din familj och dina vänner.

Vi finns här för att hjälpa dig!

Ansvarsfullt spelande bör inte underskattas. Spelar du inte på ett ansvarsfullt sätt så borde du närmare bestämt inte spela överhuvudtaget eftersom konsekvenserna då alltså kan bli förödande. Vi har därför tillägnat en hel sida om, ansvarsfullt spelande, med råd och tips på hur du kan spela på ett ansvarsfullt sätt. Vi kommer att gå genom tips på hur du kan spela på ett ansvarsfullt sätt. Vidare kommer du att kunna läsa om olika varningstecken för spelproblem samt vart du kan söka hjälp om du misstänker ett spelmissbruk. Vi kommer att avrunda denna artikel med hur du kan spela med ansvar runtom minderåringar. Trevlig läsning önskar vi på Rouletteguiden.com!

Att spela på ett ansvarsfullt sätt

Nedan följer några av de tips som vi har kring hur du kan spela på ett säkert och ansvarsfullt sätt med minsta möjliga risk för att drabbas av ett spelmissbruk:

 • Spela bara för skoj och nöjes skull – spelande borde inte resultera i stress.
 • Känn till de tecken som ofta tyder på att du har eller börjar utveckla ett problem när du spelar. Utbildning i ämnet är helt enkelt det bästa skydd du kan skaffa dig själv.
 • Spela med en budget där du sätter en gräns för hur mycket du har råd att bli av med och hur mycket du vill göra åt med när du spelar.
 • Låna aldrig pengar att spela för. Undvik även kreditlån eller att låna från andra privatpersoner.
 • Se till så att du verkligen spelar för att det är roligt och låt aldrig spelandet påverka ditt personliga sociala liv.

Följer du dessa riktlinjer så har du försett dig själv med ett bra första skydd som förhoppningsvis ska hjälpa dig till att klara av att inte drabbas av ett spelmissbruk. Med detta sagt så finns det aldrig någon metod eller liknande som garanterar att du är säker, men med åtgärder som dessa så har du åtminstone gett dig själv bästa möjliga förutsättningar.

Varningstecken som tyder på att du kan ha problem

Misstänker du att ditt spelande börjar leda till problem så ställ följande frågor till dig själv:

 • Spenderar du mer pengar på spelande än vad du egentligen har råd med?
 • Har du lånat pengar eller sålt någon av dina ägodelar för att ha råd med att spela?
 • Håller du ditt spelande hemligt och ljuger om det för dina nära och kära?
 • Försöker du vinna igen tidigare förluster när du spelar?
 • Har du känt att du behöver spela med större insatser för att få tillräcklig spänning och upphetsning när du spelar?
 • Brukar du spela under påverkan av alkohol eller andra substanser?
 • Har du någonsin spelat som ett sätt för att fly undan orolighet, problem eller uttråkning?
 • Har spelandet orsakat några hälsoproblem för dig, inklusive stress och ångest?
 • Har ditt spelande orsakat finansiella problem för dig eller din familj?

Har du svarat ja på en eller flera av dessa frågor så är det ett tecken på att du kan ha börjat utveckla ett spelberoende. Se då till att vara så ärlig mot dig själv som möjligt och sök hjälp redan idag!

Var finns hjälpen?

I dagens samhälle finns det ett flertal organisationer som specialiserar sig i spelmissbruk och sätt att hjälpa folk som lider av det. Att vända dig till en sådan organisation är det första steget på vägen till att frigöra dig själv från ett eventuellt spelmissbruk. Exempel på denna typ av organisation inkluderar bland annat följande namn:

 • Stödlinjen.se –  Stödlinjen är en stödinsats för personer som spelar om pengar och samt deras anhöriga. Du kan kontakta Stödlinjer via catt, telefon och webbformulär. Kontakten kan naturligtvis ske anonymt!
 • Spelfriheten.se – Spelfriheten erbjuder kostnadsfria talarmöten en dag i veckan samt en hjälplinje dygnet runt!

Känner du att behovet finns så tveka alltså inte en sekund med att ta kontakt med organisationer som dessa. De finns här för att hjälpa personer som lider av just den typen av problem du själv lider av.

Skydda minderåriga!

En viktig del i ansvarsfullt spelande är att skydda minderåriga från att behöva ta del av det. Kom även ihåg att det är direkt olagligt att låta en person under 18 år spela på ditt konto hos ett casino eller ens besöka en sådan. Dessutom är det olagligt för spelbolagen själva att utforma sina reklamer på ett sätt som får det att verka som att de riktar in sig på minderåriga barn.

Dessutom kan du som förälder och/eller vuxen bistå med ännu fler åtgärder för att förhindra att en minderårig ska få tillgång till spel på nätet. Detta innefattar bland annat följande handlingar:

 • Lämna inte din dator eller mobila enhet påslagen när du inte är i närheten om det är så att du är inloggad på en spelsida.
 • Låt aldrig någon person under 18 år få tillgång till ditt kreditkort eller till uppgifterna för ditt bankkonto.
 • Använd aldrig “kom ihåg lösenordet” alternativet när du loggar in på spelsidor.
 • Använd dig av programvara avsedd som skydd för barn som t.ex.  Net Nanny eller CYBERsitter. Dessa kan hindra minderåriga från att få tillgång till spelsidor.